SOUTĚŽ o vstupenky na keltský svátek BELTAIN pod oppidem Stradonice - www.Chrudimka.cz

SOUTĚŽ o vstupenky na keltský svátek BELTAIN pod oppidem Stradonice - www.Chrudimka.cz

30. dubna 2016 od 12.00 hodin

zámek Nižbor

Beltain zářící oheň. Beltain oslava zrození. Beltain úleva po zimě. Beltain tančící těla. Beltain láska v rozpuku…

Mnoha dalšími přívlastky bychom mohli označit jeden ze čtyř původních svátků Beltain. Pojmenován podle keltského boha Belena slaví se každoročně již po tisíce let v noci ze 30. dubna na 1. května.

Po celé krajině se zapalují ohně symbolizující očistu po zimě a přechod do bezpečnějšího a plodnějšího období roku. Vijí se věnce z květin a listí mladíci dovádí s dívkami a společně proskakuji očistnými plameny. Že vám to něco připomíná? Ano naše dobře známé Pálení čarodějnic má nepochybně své kořeny právě v tomto keltském svátku stejně tak jako prvomájové líbací rituály pod rozkvetlými stromy. Ať už „čarodějnice' nebo Beltain 30. dubna prostě nikdo nesmí zůstat doma.

A tak i Informační centrum keltské kultury na Nižboře přímo naproti proslulému oppidu Stradonice i letos v tento velký den ožije velkou slavností. Přímo v poledne vypukne veselí provázené hudbou oblíbených skupin Dick O´Brass Happy To Meet či Dé Domhnaigh a dobovými tanci skupiny Gall-Tír. Z dalekých západních končin Boiohaema přijedou Keltové z Vousova kmene a s nehraným nasazením předvedou své válečnické dovednosti. Provázet je bude sokolník se svými dravci i mnoho zručných řemeslníků. Zkrátka nepřijdou ani děti pro které chystáme celoodpolední archeologické dílny. A jelikož vám při tom všem jistě vyhládne připraveno bude i chutné občerstvení. Samozřejmě i to tekuté protože co by to bylo za keltský svátek bez medoviny! Noc pak společně započneme ohňovou show a pak už vás vypustíme vstříc vlastním nočním beltainovým kratochvílím.

Na celý program je vstupné pro dospělé 100 Kč pro dítě 50 Kč a pro celou rodinu pouze 200 Kč.

Budeme se na vás těšit 30. dubna 2016 ve 12 hodin na nádvoří zámku Nižbor!

Další informace naleznete na www.zameknizbor.cz nebo na www.cestyarcheologie.cz.

Chcete-li vyhrát vstupenky na keltský svátek BELTAIN pod oppidem Stradonice odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku.

 

Datum ukončení soutěže: 26.4.2016

Kategorie: Vstupenky & letenky


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace